Projektbeskrivning
Projektet avser att granska acceptans av automatiserade flexibilitetsprogram både ur kund- och systemperspektiv liksom att skapa underlag för nätföretag inför införandet av effekttaxa. Projektet har som mål att empiriskt visa att kapacitetsutnyttjandet kan ökas med minst 15% utan fysiska nätinvesteringar samt kartlägga utfall för olika optimeringsstrategier. Energimyndigheten bedömer att projektet har god potential att möte utlysningens utmaningar genom att bidra med ökad kunskap om den tekniska, ekonomiska och sociala potentialen med automatisk efterfrågeflexibilitet.
Vilken utmaning är projektet tänkt att bidra med en lösning till eller kunskap om?
Att se till att få till rätt incitament för kunder att göra nytta i energisystemet, genom att bli mer energiflexibla. Effekttariff är ett för litet steg att ta utan att ge kunden ett verktyg att optimera med.
Vad är målsättningen med projektet och vilka frågeställningar ska projektet besvara?
Målet med projektet är att jämföra individuell effektoptimering via effekttariff och kollektiv optimering mot största energisystemnytta. Samtidigt även se vilka motiv som gör att kunderna väljer att delta, så att teknik och deltagande maximerar samhällsnyttan.
Vilka målgrupper bör ta del av projektets resultat?
Främst villaägare men även elnätsägare för att få hjälp att forma den mest effektiva och samtidigt lönsamma optimeringen.
Sammanfattning
Projektnamn
AutoFlex - Automatisk flexibilitets påverkan på kapacitetsutmaningen och effekttaxan. Skillnad mellan kollektiv optimering och konsuments optimering?
Program
SamspEL
Kategori
Produktions- och elnätsplanering
Status
Avslutat
Varaktighet
2021-01-01
–
2023-06-30
Organisation
Ngenic AB
Projektledare
Björn Berg
Kontakt
Involverade aktörer
HESAB Heby-Sala Bioenergiutvecking AB, Ngenic AB, Sala - Heby Energi Elnät AB, Stuns Stiftelse, Upsala Science Park , SWECO Energy AB, Uppsala universitet
Webbplats