Projektbeskrivning
Utformningen och optimeringen av fusionskraftverk kommer i hög utsträckning förlita sig på prediktiva modelleringsverktyg. Målet med projektet är att utveckla en samverkansplattform för att utveckla och validera de modeller och verktyg som behövs för kraftverksdesign och integrera dessa i ”state of the art” modelleringsramverk. Fokus är på integrerade modeller och diagnostik för plasmahärden, kantplasmat och växelverkan med omslutande väggar - områden där svenska forskare är ledande. Projektet bygger på modellerings och simuleringsverktyg som tagits fram under forskning vid de stora europeiska experimenten och från acceleratorbaserad materialanalys vid Tandemlaboratoriet. Forskningsplattformen kommer underlätta forskningssamarbeten, anordna seminarier och utbildning för doktorander för att ge en bred utbildning inom forskning och utveckling inom fusionsområdet med syfte att utbilda nästa generation av experter på fusionskraftverk för den privata och offentliga sektorn.
Vilken utmaning är projektet tänkt att bidra med en lösning till eller kunskap om?
Utformningen och optimeringen av fusionskraftverk kommer i framtiden i hög utsträckning förlita sig på prediktiva modelleringsverktyg. Målet med projektet är att utveckla en samverkansplattform för att utveckla och validera de modeller och verktyg som behövs för kraftverksdesign och integrera dessa i ”state of the art” modelleringsramverk. Fokus är på integrerade modeller och diagnostik för plasmahärden, kantplasmat och växelverkan med omslutande väggar - områden där svenska forskare är ledande. Projektet bygger på modellerings och simuleringsverktyg som tagits fram under forskning vid de stora europeiska experimenten och från acceleratorbaserad materialanalys vid Tandemlaboratoriet.
Vad är målsättningen med projektet och vilka frågeställningar ska projektet besvara?
Forskningsplattformen skall underlätta forskningssamarbeten, anordna seminarier och utbildning för doktorander för att ge en bred utbildning inom forskning och utveckling inom fusionsområdet med syfte att utbilda nästa generation av experter på fusionskraftverk för den privata och offentliga sektorn.
Vilka målgrupper bör ta del av projektets resultat?
Förutom direkt utbildning av doktorander och experter kommer odelleringsverktygen och data som tas fram i projektet kommer användas av fusionsforskare och experter inom den publika samordnade forskningen på Europanivå och användas i samarbeten industriella aktörer.
Sammanfattning
Projektnamn
Samverkansplattform för förverkligandet av fusionsenergireaktorer
Program
Framtidens elsystem
Kategori
Kärnkraft
Status
Pågående
Varaktighet
2024-07-01
–
2027-12-31
Organisation
Chalmers tekniska högskola
Projektledare
Pär Strand
Kontakt
Involverade aktörer
Chalmers tekniska högskola
Webbplats