Projektbeskrivning
Projektet ska undersöka olika affärsmodeller och regulatoriska förutsättningar för el-, syrgas-, och spillvärmehandel från ett lokalt, byggnadsintegrerat energilagersystem innehållande både batterier och vätgas.
Med utgångspunkt i vätgastankstationen i Mariestad, som tillverkar vätgas på plats genom solceller, kommer RISE i nära samarbete med VänerEnergi och Mariestad ElectriVillage att skapa förståelse kring tankstationens fulla potential.
Vi utvärderar driften av den befintliga anläggningen, simulerar tankstationen vid fullskalig drift och undersöker möjligheterna för intäktsströmmar från nätnytta, syrgasförsäljning och spillvärmeanvändning.
Vilka är de viktigaste lärdomarna från projektet?
Det får ni läsa om i slutrapporten.
Vad är nästa steg för att ta forskningsresultaten vidare?
Det får ni läsa om i slutrapporten, vi kommer att identifiera vidare studier och andra nästa steg. Men viktigt att få spridning av resultaten som kan bli en viktig del i strategiska beslut inför de många investeringar som ska göras i vätgastankstationer i Sverige.
Vilka målgrupper bör ta del av projektets resultat?
Identifierade målgrupper: lokala energibolag; solcellsleverantörer; vindkraftbolag; tankstationskommuner exv. Trelleborg och Sandviken; Vätgasleverantörer; Tankstationsoperatörer; Intresseorganisationer exv. inom gas och fossilfrihet och elnät; reningsverk; politiker.
Sammanfattning
Projektnamn
Vätgasproduktion för ellagring efter elnätsnytta och affärsmodeller
Program
SamspEL
Kategori
Affärsmodeller för elmarknaden
Status
Avslutat
Varaktighet
2019-07-08
–
2022-06-30
Organisation
RISE Research Institutes of Sweden AB
Projektledare
Anna Tibbelin
Kontakt
Involverade aktörer
Mariestad ElectriVillage, VänerEnergi
Webbplats